Search

Hoe kun je een regenpijp ontstoppen?

regenpijp-ontstoppen
Image source - Pexels.com

Hoe kun je een regenpijp ontstoppen?

Regenpijpen raken vaak verstopt met puin, bladeren en ander materiaal. Hierdoor kan het water in uw huis terugstromen en een puinhoop veroorzaken. Gelukkig is het ontstoppen van een regenpijp een eenvoudige klus die iedereen kan doen. Volg deze tips om uw regenpijp in een mum van tijd te ontstoppen.

Gebruik een slang om de pijp vrij te maken

Als u puin of bladeren in uw regenpijp ziet zitten, gebruik dan een slang om de pijp vrij te maken. Dit maakt het makkelijker om de verstopping op te graven. U kunt bladeren verwijderen door de slang door de regenpijp te laten lopen. Als de brokstukken minder dan een centimeter groot zijn, hoeft u ze alleen maar met de slang weg te blazen. Grotere voorwerpen verwijdert u door de inlaat met de slang te ontstoppen. Als uw regenpijp verstopt is met modder, sneeuw of ander vast materiaal, maakt u deze met de slang schoon. U kunt ook een grondboor gebruiken om een aangekoekte regenpijp te verwijderen. Probeer de verstopping te verhelpen zodra u deze opmerkt. U kunt ook een plaatselijke ontstoppingsdienst bellen om te helpen bij het ontstoppen.

Graaf de verstopping op

Begin met het ontstoppen van de inlaat met een slang. Doe waterdichte handschoenen aan om uw handen te beschermen. Gebruik een moersleutel en een pijpenreiniger om het vuil uit de pijp te verwijderen. U kunt ook proberen eventuele verstoppingen te verwijderen met een ontstopper. Als de inlaat eenmaal vrij is, graaf dan de verstopping op. Gebruik eventueel een schop of pikvork om de grond los te maken. Zodra de verstopping uit de pijp is, reinigt u de pijp met de slang. Als u geen slang bij de hand hebt, kunt u een emmer of een gieter gebruiken. U kunt zelfs water in de regenpijp gieten om deze te ontstoppen. U kunt ook met een flexibele slang het vuil uit de pijp blazen. Dit kan de beste optie zijn als de pijp onder een dek, in de zijtuin of bij een muur ligt.

Veeg vuil en afval op

Als de pijp alleen maar vuil is, gebruik dan een bezem om al het vuil en afval op te vegen. Probeer al het kleine vuil dat in de regenpijp zit op te vegen. U kunt ook een stofzuiger gebruiken om afval of ander vuil dat in de buis zit op te zuigen. Als uw regenpijp verstopt is met modder, sneeuw of ander vast materiaal, kan het nodig zijn om deze met een slang schoon te maken. Na het vrijmaken van de inlaat gebruikt u de slang om de pijp uit te spoelen. U kunt ook een grondboor gebruiken om de verstopping te verhelpen.

Gebruik een afvoerboor

Een andere optie voor het ontstoppen van een regenpijp is het gebruik van een afvoerboor. Dit gereedschap ziet eruit als een schroevendraaier met een draaiende kop. U plaatst de kop in de buis en duwt met het handvat tegen de verstopping. Dit breekt het materiaal op en stuurt het de afvoerbuis in. Rioolboren zijn het meest geschikt voor het verwijderen van verstoppingen in regenpijpen. De punt is bedekt met een zware metalen bescherming. Dit beschermt hem tegen beschadiging tijdens het gebruik in de afvoer. Gebruik een grondboor alleen voor het ontstoppen van een regenpijp. Ze zijn niet bedoeld voor normaal huishoudelijk gebruik.

Vervang beschadigd regenpijpmetaal en verbindingen

Als de regenpijp roestig, beschadigd of met gebroken voegen is, overweeg dan om hem te vervangen. Nieuwe regenpijpen zijn lichter en gemakkelijker te hanteren dan de oude. U kunt overwegen de regenpijp te vervangen als u merkt dat deze niet goed afwatert of verstopt is met bladeren. Hoewel regenpijpen nuttig zijn voor het verwijderen van water uit uw huis, hoeft u er niet aan vast te houden als ze in verval zijn. Schakel een aannemer in om uw regenpijp te inspecteren en te repareren zodra u een probleem opmerkt. Dit bespaart u het gedoe van het werken met een lekkende regenpijp in de toekomst.

Neem maatregelen om toekomstige verstoppingen te voorkomen

Als uw regenpijp verstopt is met afval, moet u de regenpijp schoonmaken. Gebruik de slang om al het resterende vuil weg te blazen. Maak vervolgens de inlaat schoon met een slang. Zorg ervoor dat deze vrij is van puin en dat hij goed afwatert. Als uw regenpijp verstopt is met modder, sneeuw of ander vast materiaal, gebruik dan een schop of een vork om dit uit de pijp te halen. Maak de inlaat vrij en spoel de pijp vervolgens uit met een slang. U kunt ook een grondboor gebruiken om de verstopping in de buis te verhelpen. Wat u ook besluit te doen, schakel een aannemer in om uw regenpijp te inspecteren en te repareren zodra u een probleem opmerkt. Dit bespaart u het gedoe van het werken met een lekkende regenpijp in de toekomst.

Gerelateerde blogs

Je hebt misschien ook interesse in:

Leukste dierenparken van Nederland

Nederland heeft tal van mooie locaties voor dierenliefhebbers. Van grote, bekende parken tot verborgen pareltjes kun je hier genieten van de dierenpracht. In dit artikel

Dagelijks nieuws direct in je mailbox.